deventer bij avond
Location: Deventer
Weersverwachting
Deventer

Meer weer in Deventer

Over Deventer

Deventer is een middelgrote stad (ruim 98.000 inwoners) in het Zuid Westen van de provincie Overijssel. Deze stad is  gelegen in de streek Salland en is in deze streek de een na grootste gemeente, Zwolle is de grootste stad in het Salland. Deventer is een Hanzestad en 1 van de vijf oudste steden van Nederland. Deze historie is terug te vinden in de hele stad. Als oude Hanzestad staad deze stad bol van kunst & cultuur. U kunt uw geluk dus niet op mocht u in de verleiding zijn gekomen om ons schilderachtige stadje te willen bezoeken.Ten eerste is Deventer geheel doordrenkt met prachtige architectuur van weleer en als contrapunt voor alle steegjes loopt men op de meest ludieke plaatsen opeens gebouwen van monumentale omvang tegen het lijf.

Interessante bouwsels
Zo vinden we in Deventer bijvoorbeeld het oudste stenen huis van Nederland, de protestantse Lebuïnuskerk van allesbehalve gering formaat, het prachtige oude Gemeentehuis en natuurlijk het Deventerse “equivalent” van de Toren van Pisa, te weten de Waag (eveneens de oudste in zijn soort van heel Nederland).

Sprookjesachtig
Op uw kruistocht door dit oude Hanzestadje zult u zich vergapen aan de pittoreske steegjes en doorgangetjes die u het gevoel zullen geven dat u zich in een Anton Pieck prent waant. Daarnaast zal een wandelingetje aan de rivier de IJssel, die pal naast het oude centrum van Deventer stroomt, ook niet af te slaan zijn. U vindt daar de overblijfselen van de oude stadsmuur en hier bevindt zich ook de brug, welke als locatie gold bij de opnames voor de film “A bridge too far” (Een brug te ver).

Het middelpunt
Als laatste noemen wij ons stadsplein en tevens kloppend hart van Deventer: De Brink! Het is niet overdreven om te zeggen dat de grote steden in ons land een heimelijke jaloezie met zich meedragen waar het gaat om het knusse maar toch ook weidse karakter van ons stadsplein. Dit plein wordt omzoomd met een kraag van gezellige cafeetjes en moderne terrassen. Ideaal dus om na een enerverende tocht neer te strijken.

Tot slot
In een notendop: Deventer bruist op een authentieke wijze èn in optima forma!

De plaatselijke VVV helpt u graag verder want het noemen van enkel de voornaamste bezienswaardigheden dekt de lading maar slechts ten dele.

Wat je zeker moet zien of doen

Overtocht met het pondjeDeventer de Waag

Historisch Museum Deventer in De Waag

Speelgoedmuseum

Grote of Lebuïnuskerk

Bergkwartier

Noordenbergkwartierde-Waag-Deventer

Broederenkerk

Etty Hillesum Centrum

Vogeleiland

Wandelingen in en om Deventer

De Scheg

Evenementen in DeventerDeventer op stelten

Deventer Zomerkermis (de eerste week van juni)
Deventer op stelten, het internationale straattheaterfestival (drie dagen begin juli)
Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa’ (altijd  de eerste zondag van augustus)
Dickens Festijn, Humorfestival en kerstmarkt Deventer (2e weekend in december).

Eten en drinken in Deventer

Toen we zelf in Deventer waren, de laatste dag van novemver, hebben we gegeten bij Food en Joy aan de Brink in Deventer. Hier kan je goed eten voor een normale prijs. De bediening is echt super.De Brink Deventer
Uiteraard was onze klein man ook van de partij. Niets wat de voor voor hem. Er werd een kinder stoel geregeld (ze hebben maar twee kinderstoelen dus als je er 1 wil hebben of vroeg gaan of even reserveren), zelf meegenomen kinder hap werd opgewarmd (moest wel 3 keer terug maar uiteindelijk was het warm) en ook het enthousiasme waarmee hij door het restaurant rende was geen punt. Ze hebben voor iets oudere kinderen ook een kindermenu. Gedurende het wild seizoen hebben ze een wild kaart. Dit is zeker aan te raden!

Kijk voor meer informatie op hun site  of voor recente referenties op Tripadvisor. Uiteraard zijn er nog veel meer goede restaurants in Deventer maar Restarant FJ of wel Food en Joy is zeker aan te raden.

Meer informatie over Deventer

Filmpje over deventer